Зошто жените се подобри планинарски водичи?

Вести

Тема која остава простор за дискусија за која веројатно поголем број машки водичи во планина не би се согласиле, но сепак добро е да се споделуваат мислења, истражувања, анализи на организации кои се во зоната на аутдор спортовите и авантуристичкиот туризам.

Зошто жените водичи се подобри од мажите?

За време на искачувањето на Мон Блан, Marie Paradis страдала толку многу, што ги молела своите партнери да ја фрлат во провалија за да си ја скрати нејзината мизерија”.

Сепак, успешно се искачила и стана првата жена која стапнала на највисоката точка на Алпите , а сега можете да ја пронајдете улицата, позната по Marie, во европската аутдор престолнина, Шамони.

Денес многу повеќе жени имаат храброст да ги градат своите кариери во качување и водење, да не се споменува Луси Вокер, првата жена која го искачи Матерхорн (1871) и еден од основачите на алпинскиот Клуб на Дами (1909).

Планински експертите од Mountain Planet го анализираа сопственото искуство, a спроведоа и анкета кај клиентите на водичи каде повеќето испитаници одлучија дека жените се подобри планински водичи.

1. Жените се подобри во запомнувањето и сеќавањето

Жените се подобри во менторството, овој квалитет е поставен во текот на еволуцијата (додека мажите трчаа по мамутите, дамите научија да го еволуираат пештерскиот живот ). Повеќето мажи се концентираат на една задача, а жените се подготвени да го распределат вниманието на неколку цели. Тоа е добар квалитет за планински водич!

Gwen Moffat е првиот британски женски планински водич. Во текот на 1940-те, таа беше воен тренер за британските воздухопловци, а потоа стана писател и издаде повеќе од 30 книги. Сега има 94 години, а последен пат се качи на планина во 2014 година на возраст од 90 години.

2. Жените се подобри комуникатори

Жените се поотворени и покомуникативни од мажите, имаат подобри способности за набљудување. Врз основа на тоа, тие се подготвени да го одведат клиентот под закрила. Истовремено жената водич може да поттикне еден клиент полесно да се смири себеси, да подели комплимент и да расположи друг.

Водич, жена може да го одржи разговорот за големиот избор на теми: од готвење до спортски активности на отворено и поправка на автомобили, и назад кон родителството. И тие не се срамат да ги споделат овие информации со останатите!

Згора на тоа, веројатноста за употреба на навредлив јазик од страна на женски водич е многу помала од онаа на нејзините колеги од спротивниот пол.

Juliana Garcia – е прва сертифицирана IFMGA женски планински водич во Јужна Америка. Сега таа е водич за реномираната агенција за авантури Mountain Madness, која ја основа Скот Фишер. Juliana е позната по нејзиниот мачо момент борејќи во аутдор спортот и планинарството.

3. Жената не ве исцрпува по пат

Силното лидерство, како еден од главните карактеристик на мажите, може да се конфронтира со професијата на планински водич. На пат кон врвот, машкиот водич е подготвен да ги однесе клиентите со ентузијазам и притоа да ги остави клиентите зад себе.  Наспроти ваквите случаи, жените, посветуваат поголемо внимание на секој клиент, влеваат доверба и ги прават безгрижни дури и најслабите учесници во поход при искачување. Жената по патот сигурно нема да претера да доведе клиент до исцрпување.

Dawa Yangzum Шерпа е родена во Непал. Во 2017 година, кога наполни 27 години, оваа жена заврши IFMGA програма и зазема позиција на прва сертифицирана азиска жена планински водич. К2, Еверест и Ама Даблам сега се нејзино портфолио за качување.

4.Жените се поодговорни и дисциплинирани

Во принцип, мажите повеќе се потпираат на нивната волја и решителност, а потоа и на колективното мислење. Жените се подобри во стремежот да играат според правилата и да не ги прекршуваат поради личните амбиции. Исто така, женските водичи се помалку расположени да ги “заплашат” клиентите со непотребни детали за маршрутата, тие не изложуваат никого на непотребен ризик.

Angela Hawse – шестиот американски планински водич, сертифициран од IFMGA. Во 2011 година беше наградена со наградата “Водич на годината” од Американската асоцијација за планинарски водичи (AMGA). “Водењето ме направи да бидам тоа што сум”, вели Angela Hawse. – “Ми даде доверба и ме научи да размислувам на нозе. Јас навистина не можам да се замислам да работам нешто друго “.5. Жената водич не вели “не можете да го направите тоа”

И покрај фактот дека ситуацијата постепено се менува, бројот на женски водичи е помал од бројот на машки водичи. Со цел да стане водич, жената во секој случај треба да вложи многу повеќе напори за да докаже дека таа го заслужува тоа. Минувајќи низ целиот овој пат, жената водич не ви кажува: “Вие не можете да го направите тоа” , таа ќе се обиде да ве мотивира да ја постигнете вашата цел на планината. Подготвени да помогнат во изборот на соодветна рута за секого додека остануваат присебни.

Tanya Naville е француски ски и планински водич. Во 2017 година го започна Женскиот ски-планинарски проект, посветен на скитури во различни делови на светот. Tanya собира и споделува искуствата со жените за оваа активност со цел да го покаже чекорењето на жената во “машкиот свет” на планинарството и планинското водење.

 

извор: mountainplanet.com

Претходен написи
Каде има скијање во септември?
Следен напис
Забелеа Јулиски Алпи снегот се најави во Словенија