Вести

  1. Вести

„КОЗЈАК 2013“ започнува проект за едукација на младите од општините Куманово

Вести
Планинарскиот клуб ЗПЗП „КОЗЈАК 2013“ од Куманово започнува проект за едукација на младите од општините Куманово и Старо Нагоричане со организација на предавања по училиштата, дводневни кампови на планината Козјак и во околината на Куманово, уредување на постоечките планинарски патеки на планината Козјак и обележување на нови патеки со цел…

Македонските локалитети за качување објавени во престижното списание Grimper

Вести
Како дел од соработката помеѓу Амбасадата на Франција, Швајцарската Програма за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ) и Македонската Спортска Качувачка Федерација, Француското специјализирано списание „Grimper“ посвети неколку страници за локалитетите за спортско качување кај нас, отворање на нови насоки и претставување на Македонија како дестинација во подем за спортско качување.…

Ако му ја мислите каков туринг вез да купите

Опрема и Совети
Ако му ја мислите каков вез треба да купите, предлагаме две варијанти Револуционерниот модел Salomon S/Lab Shift MNC 13, комбиниран вез, со перформанси кои веројатно многумина ги посакуваат. Алпски вез со туринг перформанси. Можете да ги користите везовите за туринг со pin,  а да скијате односно да бидат заклучени како со…

Македонски експедиции на врвот Ленин Пик – 7.134 метри

Вести
Македонските високогорци забележаа нов успех. На 25ти во 11:19 ч. двајца членови од тимот на клубот I love hiking успеаа да ја искачат најдолгата 7000ка Ленин Пик 7134м. Истиот ден уште двајца македонци од клубот H2O исто така успееа да го качат врвот, што се нема случено многу одамна. Нивните…

Грешки на кои треба да внимаваат планинари почетници

Опрема и Совети
Паметните учат од туѓите грешки, а останатите од своите. За оние кои штотуку ги започнуваат своите први планинарски патувања, би било добро да бидат информирани за најчестите грешки што ги правеле многумина пред нив, за да не мораат да поминуваат низ истото самите.Во никој случај не се препорачува да одите…

HALK VELO GREEN ХРОНОМЕТАР ВЕЛОСИПЕДСКАТА ТРКА

Вести
И годинава, на 8 Септември во Маврово повторно ќе се одржи хронометар велосипедската трка HALK VELO GREEN чиј организатор е Халкбанк АД Скопје, како дел од платформата HalkEco  која има за цел поттикнување здрави животни навики и придонесување за подобра животна средина. Халкбанк минатата година за прв пат се јави во улога на…

Завршен натпревар на светското првенство во скајранинг

Вести
На 11 јуни се одржа завршниот натпревар на светското првенство во скајранинг – популарниот скај маратон. Нашите претставници вложија максимум и беа одлични на тешката патека: Дејан Ангелоски со време 5 часа 11 минути се пласира на 23-то место кај мажите, додека Елена Ртоска и Сања Најдовски финишираа заедно со…

Резултати од светско првенство во скајранинг

Вести
Одлични резултати ни пристигнаа  од македонската репрезентација на првиот ден – дисциплина вертикален километар на светското првенство во скајранинг кој се одржува во Шпанија од 9 до 11 јули Мажи:– Дејан Ангелоски 39:51 (13 место) – Александар Кирковски 48:05 (30 место)Жени:– Елена Ртоска 54:06 (18 место) – Сања Најдовски 57:55 (19…
Мени