Опрема и Совети

  1. Опрема и Совети

Што е ски турингот

Дали некогаш сте забележале ситни точки, луѓе кои траверсираат далеку во планината додека вие возите на ски лифт за првото скијање на денот? Или пак долги цик-цак траги, патеки направени…
Read More

За безбедна посета на планините во зимски услови бидете подготвени и одговорни

За безбедна посета на планините во зимски услови бидете подготвени и одговорни, следете ги препораките на Федерацијата на планинарски спортови на Македонија или планинарските клубови кои ги приложуваме во продолжение.…
Read More

Психологијата на трчање маратони: Како да се надмине “ѕидот”

Психологијата на трчање маратон: Како да се надмине удирањето на “ѕидот” За се поголемиот број на маратонски натпреварувачи низ градските улици и планините, пренесуваме корисна статија од англискиот, Daily Telegraph. Пред…
Read More

Сервисирање на ски опремата и неколку совети

Зошто е потребно сервисирање на ски опремата? Полесно ги управувате скиите, потребен е помал напор за кочење и вртење, притоа се намалува и ризикот од повреди, професионалната обработка на кантовите…
Read More

Планинарски ранци наша селекција 2020

Селектиравме неколку планинарски ориентирани ранци (не ски или бајк) кои задоволуваат широк спектар на потреби, за брзo движење и реталивно кратки престои во планина до неколку дена. Со капацитет од…
Read More

Трчањето здрава навика која го оддржува целото тело

Периодот кога нема снег (доцна пролет, лето и есен) барем ние напалените на снег,  може да го комуницираме и како “меѓувреме”. Па така, во меѓувреме со цел зачувување на виткоста,…
Read More

Како да изберете соодветна големина на ски кацига

Единствено нешто што треба да направите е прецизно да го измерите обемот на вашата глава и секако според табелата да изберете соодветна големина. Кај некои производители постојат разлики во класификацијата…
Read More

Каква опрема е потребна за турно скијање

Заради неизвесните зими, трагачите на снег се почесто ја менуваат опремата од стандардна on-piste во опрема за турно скијање, off-piste, која вклучува качување по необработени патеки и планински зони надвор…
Read More
Menu