Добри вести од Копаоник: Европскиот елен повторно населен на оваа планина по повеќе од 150 години

Вести

Добрата вест доаѓа од Националниот парк Копаоник – во тек е проектот за повторно населување на елен на територијата на централна Србија, а за две до три години првите триесет до педесет единки ќе бидат ослободени во дивината на Копаоник.

Националниот парк Копаоник и неговата прекрасна флора и фауна се побогати за друг вид кој се населувал во оваа област пред повеќе од 150 години. Европскиот елен се враќа срамежливо, во контролирани услови и под видео надзор, но се очекува создавање генетски здрава популација, која ќе биде пуштена во дивината за две до три години.

Проектот на управата со шумите при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги населува европските елени на територијата на централна Србија. Планината Копаоник е дефинирана како една од најважните локации за успех на овој проект.

Проектот продолжува следната година, и за две до три години, првите триесет до педесет единки ќе бидат ослободени во дивината, со цел да се населат подрачјето на Копаоник со овие благодатни диви животни.

Претходен написи
Сем Хјуган ќе глуми во планинарската драма Еверест
Следен напис
Знаци на дехидрираност