За прв пат по еден век рекордна топлина ги откажа качувачките тури на Алпите

Вести

Дури и Матерхорн не е опција

Извонредно топлите и суви услови на европските Алпи ги претворија областите на глечерите и класичните рути во смртоносни замки. Медиумите ширум светот зборуваат за „затворени планини“. Иако терминот не е точен – практично е невозможно да им се забрани на планинарите од одреден врв – властите и водичите мораа да донесат некои тешки одлуки. Тие ги затворија домовите, ги откажаа качувањата со водич и силно им препорачаа на планинарите да не одат сами.

Класиците недостапни

„Условите се менуваат брзо и на лош начин“, објави Канцеларијата на Високите планини во Шамони на 20 јули. Тогаш, повеќето водечки компании одбија да земат клиенти на Мон Блан. Во меѓувреме, планинарите се вратија на десетици други популарни искачувања, од Aiguille Verte до Grandes Jorasses, поради отворените пукнатини и постојаното паѓање на карпите.

Дури и кравасот во основата на Aiguille du Midi се отвора пошироко секој ден. Иако локалните услови се менуваат речиси секојдневно, високите температури не и дадоа одмор на веќе изгорената Европа.

Минатата недела, водичите кои работеа на Матерхорн (Червино) меѓу Швајцарија и Италија и Јунгфрау во швајцарскиот Оберланд одлучија да престанат да ги водат и овие класични врвови.

Меѓу откажаните патувања со водич се оние до:

  • Refuge Gouter на нормалната рута до Мон Блан од Франција
  • Денте дел Гиганте (Dent du Géant или Џиновски заб)
  • Матерхорн, или преку Hornli или Lion’s Ridges (нормални правци од Швајцарија и Италија)
  • Траверс од Castor to Pollux

Во потрага по алтернативи

Ништо не е подобрено од донесувањето на одлуката пред една недела. Тоа е уште еден удар за водичите и опремата по две години ограничувања за ковид. Во меѓувреме, некои водичи користат генијалност за да им дадат на клиентите побезбедни алтернативи. На пример, Пјерик Фајн избра стара секундарна рута до Dome de Neige des Ecrins. Некогаш директната линија над снежното поле сега е лукав цик-цак меѓу процепите и сераците. Наместо тоа, Фајн избра маршрута што не се користеше во последните 10 години, преку карпестиот терен до североисточниот гребен на соседниот Баре Ноаре.

Дури и ако температурите конечно се ублажат, условите низ алпските планини ќе останат деликатни и ќе треба внимателна проценка. Дури и карпестите области во близина на глечерите често се лизгаат, а вечниот мраз се топи, дестабилизирајќи ги цели падини.

Конечната одлука е на алпинистот, но бидете предупредени дека поранешните лесни правци сега може да вклучуваат сериозна изложеност. Конечно, размислете за вашата полиса за патничко осигурување: несреќите може да не бидат покриени ако некој се впушти во област против советот на властите.

Претходен написи
Двајца руски планинари загинаа на врвот Ленин
Следен напис
Деветмина алпинисти загинаа, тројца спасени од леден вулкан