Копаоник домаќин на престижниот Еuropa Ski Cup 2021

Вести

Следнава сезона, Србија ќе биде домаќин на престижно европско скијачко натпреварување, а Копаоник на тој начин ќе стане признат ски центар и го добива своето место на светската ски мапа. Европскиот куп 2021 во дисциплините слалом и велеслалом во жени ќе се одржи од 22 до 26 февруари 2021 година, на патеката Црна Дубока на Копаоник и ќе ги собере најпознатите светски скијачи на едно место.

Во годината кога се слави 50-годишнината од првата трка во Европскиот куп, скијачкиот совет на Србија, скијачките центри на Србија и ски-центарот Копаоник ќе имаат чест и привилегија да го организираат најпрестижниот европски ски натпревар на домашен терен, првпат од 1984 година. Скијачка федерација (ФИС), со поддршка на Министерството за млади и спорт.

Со организирање на овој натпревар, Србија се позиционира како ексклузивна ски-дестинација, рече Александар Аскрабиќ, директор на Европскиот куп 2021, додавајќи: „Организацијата на овој натпревар е чест и можност да се реализира историски проект во Србија со голема гордост и одговорност“. придонес кон развојот на спортот и туризмот во земјата, бидејќи овој натпревар е важен и за земјата и за регионот “.

„Долгогодишните инвестиции во развојот и унапредувањето на Копаоник како ски дестинација и одржувањето на голем број спортски настани и натпревари покажаа одлични резултати, а носењето на Европскиот куп е само еден од нив“, рече Милан Божиќ, генерален секретар на Скијачкиот сојуз на Србија.

Да, можеме да бидеме горди на фактот дека Србија, односно Копаоник ќе биде домаќин на најдобрите европски скијачи, рече директорот на скијачкиот центар на Србија Дејан Ćика, додавајќи: „Довербата што ни ја покажа Меѓународната скијачка организација, како домаќин на ваков важен спортски настан, е всушност е големо признание за нашата напорна работа. Со ова покажавме дека стоиме рамо до рамо со европските ски центри, дека скијачкиот центар Копаоник со својата организација, аранжман и ски капацитети достигна највисоко ниво како туристичка и спортска дестинација. Уште еднаш покажавме дека нашите амбициозни планови, напорна работа и соодветни инвестиции во ски инфраструктурата се исплатија повеќе пати и дадоа одлични резултати, а носењето на Европскиот куп е едно од нив “.

Јавното претпријатие Скијачки одморалишта на Србија и Скијачкиот сојуз на Србија продолжуваат со активната кампања за промовирање на Србија како скијачка дестинација и афирмирање на скијањето како многу важен спорт, а во претстојните активности, ќе ја информира јавноста за деталите од Купот на Европа 2021 година.

Претходен написи
Шанса за помирен сон на сите бајкери осигурување на велосипеди!
Следен напис
Ски центарот Маврово со рана претпродажба на ски карти