Трговија на скии и сноуборд во ЕУ кој колку продава и купува

Вести

Во 2022 година, земјите на ЕУ произвеле 4,8 милиони пара скии и сноуборд, што претставува зголемување од 37% во споредба со 2021 година. Речиси половина од овие производи (2,2 милиони; 45%) се произведени во Австрија.

Скијачките активности беа сериозно погодени од пандемијата, но благодарение на ова неодамнешно зголемување, производството во 2022 година го надмина нивото пред Ковид.
Во однос на трговијата, околу 2,6 милиони пара скии и сноуборди се извезени во земји кои не се членки на ЕУ, што е зголемување од 13% во споредба со 2021 година (2,3 милиони). Во однос на увозот, увезени се 1,8 милиони скии и сноуборди, што е повеќе од двојно повеќе од претходната година (0,8 милиони).

Австрија најголем извозник и увозник во ЕУ
Низ земјите-членки на ЕУ, Австрија беше најголемиот извозник и увозник со 1,2 милиони пара скии и сноуборди извезени додека увезени 0,7 милиони производи. Втор и трет најголем извозник беа Франција (0,4 милиони) и Италија (0,3 милиони). Вториот и третиот најголем увозник беа Германија и Франција (и двете по 0,3 милиони).

Што се однесува до извозот во земјите кои не се членки на ЕУ, околу две петтини од паровите скии и сноуборди на ЕУ отидоа во Соединетите Американски Држави (1,1 милион, или 42% од вкупниот извоз на скии и сноуборди надвор од ЕУ), проследено со Канада (0,4 милиони, 16%) и Кина (0,3 милиони, 13%).

Увозот од земји што не се членки на ЕУ потекнува главно од Кина (0,6 милиони; 34%), Украина (0,6 милиони; 31%) и Јапонија (0,2 милиони; 13%).

Претходен написи
Температури во плус, дождод доминантен
Следен напис
ЕДНО ЛИЦЕ ЗАГИНА ВО ЛАВИНА БРЕЗОВИЦА