FIS и Infront: Силно партнерство за медиумските правата од Светскиот куп

Вести

ФИС објави оптимистичко соопштение за иднината на медиумските права за преносот на настаните од Светскиот куп на ФИС. И покрај првичните предизвици, FIS и Infront Sports & Media AG постигнаа импресивен напредок во градењето на продуктивни и позитивни работни односи. Сега, двете страни известуваат за взаемно корисна и ефикасна соработка, што означува значајна пресвртница во нивното заедничко патување кон просперитетна иднина за спортот на ФИС.

Тие, исто така, ја потврдуваат својата посветеност да ги почитуваат постоечките договори за емитување со нивните сегашни партнери на NSA (Национална скијачка асоцијација) во текот на сезоната 2025/26.

Двете организации се посветени на истражување на нови начини за презентирање на спортот и зајакнување на ангажманот на навивачите. Според анонимен извор, ова партнерство ќе има значителна корист за публиката, што ќе го направи win-win ситуација за сите засегнати.

Интернационалната скијачка федерација и Инфронт договорија ексклузивни услови за дистрибуција на меѓународните медиумски права на настаните од Светскиот куп на ФИС за сите платформи кои започнуваат во сезоната 2026/27 и покриваат осум сезони вклучувајќи ја и 2033 година/34.

Определување на договорените услови:
Минималниот надомест ќе надмине 100 милиони евра над сегашните услови.
Договор за минимална гаранција за продажба од повеќе од 600 милиони евра
ФИС ќе има целосна контрола врз процесот на продажба
Infront е да обезбеди ексклузивна маркетинг имплементација и меѓународни услуги за медиумско работење
Непосредни права и пристап до дигитална содржина, фундаментално подобрување на способноста на FIS да ги максимизира своите средства на социјалните медиуми: Бесплатно обезбедување на архивски снимки и моменти, Опсежни права на фотографија, покривање зад сцената, покривање на курсеви и производство на документарни филмови, телевизиски серии, филмски слики или слични продукции. Бесплатно OTT (преку врвот) стриминг за темни пазари.

Претседателот на ФИС, Johan Eliasch изјави: „Бев избран за претседател на ФИС со мандат за промени. Секаде каде што гледам области за подобрување на нашиот спорт, ќе го сторам тоа, дури и ако е тешко. Врз основа на нашите промени во статутот во 2021 година донесени од 97,3% од нашите членови, ние продолживме со убедување дека централизирањето на управувањето со медиумските права ќе биде добро за нашите спортисти, нашите федерации членки и навивачите ширум светот кои се страстни за снежните спортови“.

Eliasch додаде: „Ова е време на огромни можности. Има нови технологии што треба да се искористат, нова публика што треба да се инспирира и нови пазари што треба да се истражуваат. Бидејќи голем дел од она што сакаме и треба да го правиме зависи од тоа, централизацијата на управувањето со медиумските права на нашиот спорт е од суштинско значење за нашата стратегија. Соопштението што го објавуваме денес со нова рамка што овозможува централизиран пристап започнува ново поглавје на просперитет за семејството ФИС. Тоа ќе овозможи подобар производ и планирање, прв дигитален пристап, повеќе пари, инвестиции и можности за нашите спортисти, нашите дисциплини и нашите национални асоцијации. Тоа ќе ни овозможи да го промовираме нашиот спорт многу пошироко низ сите канали на социјалните медиуми, допирајќи до новата генерација на љубители на снежните спортови. Конечно, ни дава можност сами да си ја одредиме судбината. За нашиот спорт и посилен ФИС“

Претходен написи
Преглед на ски тури Француски алпи
Следен напис
ПроШарај на Попова Шапка