Школување на деца спортисти

Вести, Опрема и Совети

Влијанието на семејството врз развојот на детето е есенцијално. Преку семејството, детето го стекнува првото знаење за светот околу себе, развивајќи се социјално, емоционално и когнитивно. Родителите треба да го претставуваат авторитетот на чија искреност никогаш не се сомнева, и одговорно да ги распределат правата и обврските на детето.

Со цел семејството да биде функционално и неговите членови да бидат среќни, исклучително е важно да се почитува независноста и индивидуалноста на секој член на семејството, вклучително и децата. Односот на доверба помеѓу родителите и децата може да се гради само ако се почитуваат и почитуваат желбите и мислите на детето. Тогаш детето ќе има чувство на прифаќање и нема да одбие да соработува со родителите.

Родителите мора да го третираат детето сооведно според возраста и зрелоста. На децата треба да им се доверат одлуки и задачи за да добијат увид во нивниот развој и нивото на независност. За детето да прерасне во самосвесен и самоуверен возрасен човек, охрабрувањето и самодовербата на родителот е многу важна.

Интересот на детето за спорт

Децата се физички активни уште од млада возраст. Тие го истражуваат светот веднаш штом ќе започнат да лазат, а физичкото истражување на светот продолжува во текот на нивната детска возраст. Интересот на децата за спорт започнува многу рано, а на предлог на родителите, детето ги започнува првите спортски активности веќе на возраст од 3-4 години. На таа возраст, изборот на спорт е претежно одлука на родителите, според возраста и физичките способности на детето. Спортското опкружување за детето е нов социјален систем во кој се применуваат одредени норми и правила на однесување.

Интересот за спорт кај децата поделен во три фази:

Првата фаза е фаза на проба. Се одвива кога детето има 6 до 12 години. Детето учествува во разни спортови, запознавајќи ги и барајќи се во нив. Исклучително важна фаза, така што детето не треба да биде ограничено и присилено да „избере што сака да тренира “. Потребно е да проба и самостојно да сфати кој спорт е најдобар за него, каде се пронаоѓа и каде може да даде максимум.

Втората фаза е фаза на специјализација. Се одвива на возраст меѓу 13 и 16 години. На оваа возраст, едно дете, тинејџер, научил каков спорт сака да игра и инвестира во себеси и своето време за да ги постигне најдобрите резултати во исто време.

Третата фаза е фаза на инвестиција. После 16 години, младиот спортист дава максимална посветеност да го унапреди избраниот спорт. Улогата на семејството во оваа фаза е клучен фактор. Семејството го охрабрува спортистот да истрае, да обезбеди поддршка и самодоверба и покрај големите жртви што ги бара животот на спортистот.

Животниот стил на детето кое е интензивно вклучено во спортот

Ги споменавме откажувањата. Животот на децата и луѓето кои решиле професионално да спортуваат, бара многу жртви. Спортистите водат исклучително дисциплиниран и подреден живот, тие се на специјални режими за јадење, нивниот сон и спиење се исклучително важни, тие се максимално посветени на тренинзи, честопати патуваат многу на разни подготовки и спортски натпревари. За да се постигне сето погоре, треба да го „жртвуваат “слободното време што го користат за дружење со пријателите и семејството. Одговорностите кон училиштето мора да се прилагодат исто така.

Образование и вонредна настава

Во некои земји се обезбедува настава со скратено работно време, образованието со скратено работно време за деца на спортисти е целосно бесплатно.

Наставни работи со скратено работно време според следниот принцип: од децата не се бара да одат на часови. На крајот на учебната година, тие полагаат испити што соодветствуваат на бројот на предмети во учебната година. Достапни се консултации со наставници и професори, што е една третина од вкупниот фонд на лекции. Консултациите може да се спроведат лично, по телефон или по е-пошта. За време на консултацијата, професорите можат да им ги дадат на децата потребните објаснувања и да ги разберат сите нејаснотии што можат да се појават при учење на материјалот.

Предавањето со скратено работно време е идеално решение за децата кои се докажано талентирани во одредена област на спортот и имаат потенцијал за поголем успех. Поради големиот број отсуства, редовното предавање би можело да биде тешко, а притисокот на дополнителни обврски би бил штетен за менталниот развој на детето. Наставата надвор од училиште им овозможува на спортистите и нивните родители самоволно да организираат училишни одговорности, во согласност со спортските одговорности на детето.

Исхрана на деца на спортисти

Исхраната на дете кое е активно вклучена во спортот мора да се прилагоди на потребите. Во зависност од видот на спорт и потрошувачка на калории, се создава мени за детето, каде генерализацијата е невозможна, но има упатства за правилна исхрана кои ќе овозможат доволно енергија, правилен раст и развој на детето:

Јаглехидратите треба да учествуваат до 60% од вкупната дневна потрошувачка на енергија.

Масти до 30% од вкупната дневна потрошувачка на енергија.

Протеини од 10 до 15% од вкупната дневна потрошувачка на енергија.

Дете треба да има 5 до 6 оброци на ден, вклучително и закуски.

Два часа пред и после тренинг, детето не треба да консумира храна.

Хидратацијата е задолжителна!

Ставот на родителите кон спортските обврски на детето

Семејството е столб на животот на децата. Поддршка, поддршка, доверба, љубов, внимание, охрабрување, сила, енергија, волја, став, карактер, нели тие ги имаат своите корени во семејството. Сепак, родителите понекогаш од љубов и желба да му помогнат на детето прават грешки. Ако сте родител на (потенцијален) млад спортист, некои насоки во прилог:

Пред детето да започне со тренинзи, проценете со помош на педијатар зрелост на детето и способноста да игра посакуван спорт.

Бидете сигурни дека вашето дете е навистина заинтересирано за спорт, а не за обука за да ве задоволи. Не вршете притисок врз детето. Не го насочувајте детето во спорт што во моментов е популарен, тековен или добро платен. Спортот мора да биде желба и афинитет на детето. Во спротивно, тие брзо ќе се откажат или ќе бидат несреќни и фрустрирани за истото.Поддржете го вашето дете, следете ги неговите натпревари, но не вклучувајте премногу. Не користете го вашето дете за да ги лекувате вашите неисполнети амбиции.

Претходен написи
Мерино волната водечки материјал за продолжена авантура
Следен напис
Презентација скијање Франција 2024